North West Walls

NORTH WEST WALLS, PERMANENTE KUNST IN HET FESTIVALPARK

In het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Rock Werchter is de aanleg van een landschapspark voorzien. De eerste fase hiervan wordt dit jaar gerealiseerd. Naast de beste muziek is er in het Festivalpark ook plaats voor kunst. 10363419_10152057566892750_6835928547585035218_o.jpgDat is niet nieuw.

Rock Werchter heeft al bewezen dat kunst op een festival kan en werkt.   Met North West Walls krijgt het festival er een kunstbeleving bij. Het is een artistiek project met ambitie. North West Walls wordt een landschapsbaken dat ook buiten de festivalperiode te bewonderen zal zijn.

Het is een installatie van permanente aard. En toch ook niet. Want North West Walls zal er elk jaar anders gaan uitzien.  Arne Quinze is curator van North West Walls. Onder zijn auspiciën zullen vijf street art-kunstenaars de walls tot leven brengen.

In het nieuwe landschapspark staat North West Walls, een permanente kunstinstallatie, centraal. Internationaal gerenommeerd kunstenaar Arne Quinze tekende een architectonische constructie van gestapelde zeecontainers. De containerconstructies  zullen het canvas -de walls- worden voor het werk van street artists.  Arne Quinze begeleidt het project tevens als curator. 

DSC_6064_0.JPG

Rock Werchter en Arne Quinze broeden al een 2-tal jaar op een artistieke samenwerking.  Arne Quinze bedacht in eerste instantie de constructie voor North West Walls, een ongewone, indrukwekkende constellatie van zeecontainers.

Arne kiest ervoor geen eigen werk te presenteren in Werchter.  Hij zal echter wel als curator van North West Walls aantreden.  Hij nodigt street art-kunstenaars uit om aan het werk te gaan op het canvas dat hij bedacht.  Elk jaar zullen nieuwe werken North West Walls sieren.  

Curator Arne Quinze wil met North West Walls het publiek een inzicht geven in de wereld van street art. Tegenwoordig siert prachtige street art de steden. DSC_6059_0.JPG Vaak zijn het kunstwerken van topniveau.

Anno 2014 draaien street artists mee in het internationale kunstcircuit en vinden ze hun weg naar de meest prestigieuze galerijen. Hun kunst blijft echter steeds -letterlijk en figuurlijk- toegankelijk voor een breed publiek.  

Voor deze eerste editie van North West Walls is Arne Quinze op zoek gegaan naar een zo breed mogelijke verscheidenheid. Van het zeer klassieke graffitiwerk met lettercomposities tot een meer surrealistische hedendaagse benadering.  

Elk van de vijf uitgenodigde artiesten behoort tot de absolute wereldtop en heeft een eigen stijl en gerespecteerde techniek. North West Walls zal dit jaar het canvas zijn voor werk van Jenzie (B), Defo (B), Pichi & Avo (ESP), Martin Ron (ARG) en ROA (B).