Fietslus Dijlelinie

Op vijf locaties in de gemeente Rotselaar worden er, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, infozuilen over de Eerste Wereldoorlog geplaatst. De verschillende zuilen vormen de verschillende infopunten van een nieuwe fietslus: de Dijlelinie.

Met de fietsroute Dijlelinie ga je op zoek naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog in het mooie Dijleland. Onderweg kom je langs het gloednieuwe Belevingscentrum '14 - '18 in het historische ursulinen- klooster te Tildonk.

De fietslus is in totaal 91 km lang en vertelt aan de hand van 29 infopanelen over het boeiende en soms gruwelijke oologs- verleden in deze streek. De fietslus is opgebouwd met fietsknooppunten zodat je de route overal kan aanvangen of inkorten.

Dijlelinie.jpg


De infozuilen bevatten interessante informatie en fotografisch materiaal over de historische gebeurtenissen in onze gemeente. De gemeente Rotselaar subsidieert dit project met 6.000 euro.

Schepen Jelle Wouters: “Onze streek werd 100 jaar geleden zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog. De vijf infozuilen brengen  emotionele getuigenissen over de Slag aan de Molen, de verwoesting van Werchter en gijzeling met deportatie van vele inwoners uit Wezemaal naar Duitsland. Het wakkert bij inwoners en bezoekers de interesse aan voor het oorlogsverleden van onze gemeente”.

De infozuilen vind je in Rotselaar aan de watermolen en het herdenkingsmonument in de Vijfde Liniestraat. In Werchter komt er een infopaneel aan het kerkplein. Wezemaal krijgt een zuil aan de kapel in de Beninksstraat en het oorlogsmonument aan de Steenweg op Nieuwrode.

Meer info: www.rotselaar.be/grooteoorlog