Nieuw Jaarverslag

Jaarverslag 2012 - front_web.jpg

In Rotselaar is het goed leven. Zo blijkt uit het nieuw verschenen jaarverslag 2012.

Jong & dynamisch
Het aantal inwoners dat in Rotselaar komt wonen, stijgt verder: in 2012 werd de kaap van 16.000 inwoners overschreden. 790 nieuwe inwoners vonden het afgelopen jaar een nieuwe thuis in onze gemeente. Daarnaast doet er zich ook de beduidende stijging voor van het aantal geboorten. Met 172 geboorten telt Rotselaar maar liefst een verdubbeling van het aantal geboren kinderen ten opzichte van 2011.

Opmerkelijk is dat Rotselaar een gemeente is waar veel jonge gezinnen hun gading vinden.
Met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar onderscheidt Rotselaar zich duidelijk als een jonge en bloeiende gemeente.

Gelukkig in de liefde
Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal huwelijken: 59 koppels traden in 2012 in het huwelijksbootje. Het aantal echtscheidingen daalt al sinds 2009. Verder kiezen ook een hoog aantal (82) koppels voor wettelijke samenwoning.  Voor de vele jonge gezinnen, heeft Rotselaar vijf locaties voor buitenschoolse kinderopvang. De buitenschoolse kinderopvang Stekelbees in Rotselaar-centrum (Bergstraat) is volledig vernieuwd en biedt, tijdens de piekmomenten, plaats voor maar liefst 100 kinderen.

Betaalbaar en mooi wonen
De toestroom van jonge inwoners zorgt voor een toenemende vraag naar betaalbare woningen. Als antwoord hierop realiseerde de gemeente verschillende nieuwe verkavelingen. Naar aanleiding van deze nieuwe woongelegenheden werden drie nieuwe straatnamen toegekend: Max Havelaarplein (Wezemaal), Vinneveld en Uilenhoek (Rotselaar-Heikant). Elk met een duidelijke knipoog naar Rotselaar en haar omgeving. De gemeente realiseert ook een eigen verkavelingsproject in Werchter. Het geeft de kans aan de eigen inwoners om betaalbaar in de eigen gemeente te blijven wonen. Na de verkoop van 30 gemeentelijke kavels zijn zopas, in samenwerking met Interleuven, ook 11 betaalbare ééngezinswoningen aan jonge gezinnen verkocht.

Participatie voor jong en oud
Met een recordaantal van 25 bewonersdiensten wordt gezorgd voor gezellige en sociale buurten. Dankzij de bewonersdiensten slaan inwoners de handen in mekaar om samen activiteiten te organiseren en suggesties aan het Gemeentebestuur te bundelen. Bij de start van de nieuwe legislatuur worden maar liefst 13 adviesraden vernieuwd: tientallen inwoners worden zo rechtstreeks betrokken bij het beleid en de toekomst van de gemeente.

Sport en recreatie
Rotselaar is een gemeente waar het goed is om te wonen en te ontspannen. De gemeente investeerde afgelopen jaar in de vernieuwing van domein Ter Heide. Met de nieuwe sport- en recreatiefaciliteiten ‘Sportoase de Meander’ en ‘Sportoase de Toren’ positioneert de gemeente zich als de recreatieve gemeente in de regio. De Plas van Rotselaar, die jaarlijks druk wordt bezocht door heel wat zonnekloppers en natuurliefhebbers, blijft gratis toegankelijk voor alle inwoners van Rotselaar.

Creatieve inwoners kunnen dan weer terecht in het spiksplinternieuw gemeentelijke gebouw voor de Hagelandse Academie voor Kunst, Muziek en Woord in Rotselaar-Heikant. Momenteel telt de academie al 281 leerlingen.

Beleidsplannen 2014 - 2019
Momenteel wordt intensief gewerkt aan de plannen voor de nieuwe bestuursperiode. De verschillende gemeentelijke adviesraden zullen hier optimaal bij worden betrokken. Na de zomer maakt het Gemeentebestuur het ambitieuze beleidsplan voor de nieuwe bestuursperiode 2014 - 2019 bekend.