Bezoekerscentrum Hagelandse Wijn

De laatste jaren kende de wijnbouw in het Hageland een opmars. De toegenomen interesse in wijnbouw en het stijgend aantal wijnbouwers zijn een bewijs van een nieuwe dynamiek in de Hagelandse wijnteelt. Daarom werkten we een toeristisch project uit om de hagelandse wijn meer bekendheid te geven’, zegt Monique Swinnen, CD&V-gedeputeerde voor toerisme.

DSC_0074---crop---web_0.jpg

Het vernieuwde Hagelandse wijnbezoekers- centrum is hiervan een belangrijk onderdeel. Een nieuwe stijl, nieuwe technologieën en een aangepaste inhoud maken het centrum fris en aantrekkelijk. Een informatieband rondom het gelijkvloers leidt de bezoekers doorheen het wijnverhaal.

De geologische achtergrond, de geschiedenis, het vinificatieproces, het proeven en talrijke leuke weetjes animeren de bezoeker. Geurflesjes duiden de verschillende aroma’s die men in wijn kan aantreffen.

Op i-pads vindt de bezoeker informatie over de Hagelandse wijn, maar ook over Hagelandse streekproducten, toeristische wijnroutes in de buurt of horeca.

‘Het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn is de ideale uitvalsbasis voor een culinaire ontdekkingstocht doorheen de streek. De interactieve tentoonstelling en de film onthullen de grote en kleine geheimen van de Hagelandse wijnbouw. Het centrum inspireert de bezoeker om zelf een wandeling of fietstocht uit te stippelen. En kinderen kunnen er kurken kunstwerken maken’, zegt burgemeester Dirk Claes.

De Hagelandse wijnen kunnen er ook gedegusteerd worden. De wijn van de maand wordt als proevertje aangeboden en de bezoeker kan kiezen uit een ruim assortiment.
In het wijnkeldertje kan men voor groepen vanaf 15 personen een proeverij organiseren met Wezemaalse wijn van de druiven van de Wijngaardberg.

Het wijnbezoekerscentrum is open vanaf de paasvakantie tot na het allerheiligenverlof, elke dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur, in het weekend van 14 tot 18 uur. Maandag is sluitingsdag, maar op afspraak zijn groepsbezoeken mogelijk. In de winterperiode is het bezoekerscentrum enkel ’s zondags open van 14 tot 18 uur of op afspraak.

DSC_0057(1)_0.jpgVanuit het bezoekerscentrum worden er twee groepsarrangementen aangeboden: de ‘Proef Wezemaal en zijn wijn’-wandeling op de Wijn- gaardberg of ‘Wezemaal, het dorp onder de wijngaard’-wandeling. Beide met een aansluitende wijnproeverij.

Toerisme Vlaams-Brabant diende voor dit project een subsidiedossier in bij Europa. Dit  PDPO-dossier bedraagt in totaal 150.000 euro en werd voor 60% gesubsidieerd. De gemeente Rotselaar draagt 20.000 euro bij aan dit project.